Sinds we een tuin hebben, vind ik het leuk om daarin aan de slag te gaan. Om wat meer theoretische achtergrond te krijgen, heb ik 15 jaar geleden bij de LOI een cursus Tuinarchitectuur gevolgd. Uiteindelijk heb ik geen examen gedaan, want daarvoor moest ik van ruim 500 planten allerlei kenmerken uit mijn hoofd kennen. Dat vond ik teveel voor een hobby. Wat ik wel erg leuk vond in die cursus, was de parallel die getrokken kan worden met de ICT. Ook eerst wensen van de gebruikers doorspreken, dan een globaal ontwerp maken en dit uitwerken tot een detailontwerp (in dit geval beplantings- en bestratingsplan) en het vervolgens uitvoeren. Testen kan helaas niet, dus merk ik af ten toe in de praktijk als iets toch anders uitpakt dan ik bedacht had.

Onze achtertuin staat in de lente vol met allerlei bloeiende voorjaarsbollen. In de zomer komen daar het zomerfruit (aardbeien, kruisbessen en frambozen) voor in de plaats en bloeiende vaste planten. In de herfst volgen de appels van de appelboompje, asters, dahlia's en chrysanten. De structuur van de tuin wordt gevormd door de struiken, bestrating, het kunstgras onder de schommel en de vijver. Zo blijft er ook in de winter wat te zien in de tuin (naast de vogeltjes en de kerstrozen).

foto van helleborus niger

Wat voor mij goed werkt, is elke 2 maanden naar een tuincentrum gaan en dan enkele planten (passen bij de bodemsoort en zon/schaduwplaats) uitkiezen die dan mooi bloeien. Zo ontstaat een tuin waarin elk seizoen wel een paar planten de aandacht trekken. Daarnaast is natuurlijk een goede basis belangrijk. De laatste richtlijn op dit gebied (van Ben van Ooijen, Tuinen van Appeltern) is 1/3 verhard, 2/3 groen (inclusief gras en vijver).  Daarbij is het belangrijk dat ongeveer de helft van de beplanting hoger is dan 90 cm. Dit zorgt ervoor dat je de tuin niet in één keer kan overzien en zorgt dus voor spanning in de tuin. Daarnaast is voldoende privacy in de tuin belangrijk. Hierbij gaat het om inkijk en geluidshinder tegengaan.

Als laatste geldt, dat het belangrijk is om een tuin te kiezen die past bij de hoeveelheid tijd die je erin wilt steken. Anders heb je een prachtige tuin waar je vreselijk van baalt, omdat je er niet wekelijks in wilt werken. Dan is asfalteren altijd nog een optie...

 

 

Back to Top